Hindistan’da bir müzenin ikinci katında gizli kalmış, büyüleyici bir ahşap heykel:

Bir adam küstahça göğsünü kabartmış odaya bakıyor, arkasındaki aynada ise başını hafifçe eğmiş mütevazı bir kadın yansıması görülüyor.

Bu inanılmaz heykel, yekpare bir ahşabın iki tarafında farklı figürler barındırıyor.

Heykelin teatralliği, arkasına bir ayna konduğunda tamamen ortaya çıkıyor ve erkek figürün arkasında bir kadın figürü görünüyor.

Kadın, erkek figüre bakmaya cesaret edemiyor ve yere bakıyor. Bu iki zıt karekterlerin ismi Mefistofeles ve Margaretta.

İki taraflı heykelin, bu büyüleyici ikilinin Goethe’nin ikonik kitabı Faust’un karakterleridir.

1808 yılında yayınlanan Faust, iyi ve kötünün klasik bir savaşıdır.

Geniş bıyığı ve şeytani sırıtışıyla heykeldeki erkek figür açıkça Mefistofeles’tir (daha yaygın olarak şeytan diye bilinir). Kanı üzerine bir anlaşma yapan Faust bu anlaşmayı aslında şeytanla yapmıştır.

Margaretta olarak da bilinen Gretchen’e aşık olduğunda ise bu anlaşma cinayet ve ebedi lanetlenme gibi çok vahim şeylerle sonuçlanacaktır.

Hindistan Haydarabad’daki Salar Jung Müzesi’nde yer alan bu özel heykel, sanatçının hikâyeyi etkili ve adeta yaşatarak aktarabilme yeteneği açısından büyüleyicidir.19.yüzyılda adı bilinmeyen bir Fransız sanatçı tarafından bir Çınar kütüğünden ortaya konmuş bu eserdeki iki figür, Faust’ta da işlendiği gibi insanlığın iki kutuplu doğasının bir sentezidir.

Bir tarafta sadece ukala bakışıyla bile korku yaratan kötü Mefistofeles var. Diğer tarafta ise şeytana bakmayı reddeden Gretchen.

Alıntı

“İnsanlığın İki Kutbu” için 2 cevap

  1. vertigo lamp replica Avatar

    Marvelous, what a blog it is! This webpage gives useful information to us, keep it up.

    Beğen

  2. beyaz mutfak musluk Avatar

    Güzel Makale. Bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.